Helposti kiinni kuntosaliharjoitteluun

Kuntosaliharjoittelu on loistava kuntoilumuoto, joka sopii oikeastaan kaiken tasoisille ja ikäisille liikkujille. Oli tavoitteenasi sitten..

Read more

Helposti kiinni kuntosaliharjoitteluun

Kuntosaliharjoittelu on loistava kuntoilumuoto, joka sopii oikeastaan kaiken tasoisille ja ikäisille liikkujille. Oli tavoitteenasi sitten painon pudottaminen tai lihasten kasvattimine, on kuntosali oikea osoite. Kuntosaliharjoittelun aloittaminen ja ennen kaikkea tavoitteellisen salilla käymisen aloittaminen voi kuitenkin tuntua hankalalta. Mitä kaikkea pitää tietää tai osata? Loppujen lopuksi homma on helppoa ja muutaman kätevän ohjeen avulla pääset nopeasti tavoitteelliseen kuntosaliharjoitteluun kiinni.

Rohkeasti kuntosalille

Kuntosalille uskaltaa mennä vaikka olisi aloittelija. Muista, että jokainen on ollut aloittelija joskus – hurjimmatkin muskelimiehet ja -mimmit. Älä jännitä turhia, sillä saleilla on yleensä leppoisa ja rento tunnelma, sillä jokainen on siellä kilpailemassa itseään vastaan.
Useimmiten kokeneemmat salillakävijät auttavat mielellään aloittelijoita liikkeiden tekniikoissa ja siinä, miten painoja kannattaa kasvattaa. Jos tuttavapiirissässi ei ole kuntosaliharrastajia, joilta voisit saada vinkkejä salille, kannattaa lukea muutama alan lehti. Niistä löytää hyviä valmiita ohjelmia, vinkkejä ravintoon ja siihen tärkeimpään: palautumiseen. Lisäksi joskus kannattaa palkata itselleen personal trainer, joka neuvoo kädestä pitäen liikkeet, laatii ohjelman ja ruokavalion. Pääset pitkälle kuitenkin aivan omin neuvoinesi vaikkapa katsomalla erilaisia tekniikkavideoita eri liikkeistä.

Seuraa kehitystäsi

Omaa kehitystään ei päivittäin peliä katsoessaan huomaa. Helppo vinkki oman kehon muutosten seuraamiseen on selfiet. Ota säännöllisesti itsestäsi valokuvia samalla tavoin pukeutuneena, esimerkiksi alusvaatteisillasi, ja samoista kuvakulmista otettuna, niin ennen pitkää näet muutoksen ulkomuodossasi.

Kannattaa myös pitää treenipäiväkirjaa. Siihen voit merkitä kulloisenkin päivän kuntosaliharjoituksen liikkeet, sarjojen ja toistojen lukumäärät sekä käyttämäsi painot. Kun pidät edellä mainituista tiedoista kirjaa, voit myös helposti seurata edistymistäsi ja toisaalta myös järjestelmällisesti pyrkiä siihen, että harjoittelusi on progressiivista eli siinä tapahtuu edistystä. Harjoitusten sisältöä eli tekemiäsi liikkeitä sekä niissä tekemiesi sarjojen ja toistojen lukumääriä kannattaa muutella, samoin kuin pyrkiä kasvattamaan painoa likkeissä jotta lihas saa riittävästi vaihtelevaa ärsykettä ja sitä kautta kehittyy.

Erinomaisia keinoja harjoittelun tulosten seurantaan ovat myös vaaka ja mittanauha. Vaa’alla seuraat helposti kuntosaliharjoittelun vaikutusta painoosi ja mittanauha antaa rehellistä palautetta harjoittelun vaikutuksista ympärysmittoihisi. Useimmiten kuntosaliharjoittelun yhteydessä mittanauhalla seurattavia ovat vyötärön, rinnan, lantion, hauiksen sekä reiden ympärysmitat. 

Ajankäyttö

Monesti kuulee ihmisten sanovan, etteivät pysty mahduttamaan kuntosaliharjoittelua kiireiseen aikatauluunsa ja että salilla tuhlaantuu liikaa aikaa. Kun laadit itsellesi viikkotason ohjelman ja harjoituspäiville ohjelman, jonka suoritat, selviät kuntosalikäynnistä helposti tunnissa. Teet ohjelmasi tehokkaasti, etkä haahuile turhaan eri laitteiden välillä miettien mitä seuraavaksi. Näin harjoittelusi on tehokasta ja tuloksekasta. Kolme tai neljä harjoitusta viikkoon tuottaa hyvin tulosta.

Kuntosaliharjoittelua tukee hyvä ruokavalio. Suunnittele myös ruokasi viikoksi etukäteen sunnuntaisin ja valmista osa valmiiksi, niin olet aina hyvin valmistautunut. Et joudu harjoittelemaan nälkäisenä ja saat myös palauttavan ruokasi nopeasti eteesi. Ruokavalion ei tarvitse olla mikään fitness-hifistely, vaan tavallista, terveellistä ja monipuolista kotiruokaa kasviksia unohtamatta. Samaa ruokaa, mitä perheesi syö. Ennakkosuunnittelusta ja valmistelusta hyötyy siis koko perhe.

Näillä pienillä vinkeillä pääset mainiosti kuntosaliharjoittelun alkuun. Harjoittelun iloa!